Vers vlees

Keurslager Muyshondt heeft in de loop der jaren een stevige reputatie opgebouwd als speciaalzaak voor een heerlijk stukje vers vlees. Wij zoeken voortdurend naar de beste leveranciers en controleren nauwgezet de kwaliteit van het vlees dat bij ons geleverd wordt. Ons vlees wordt levend besteld en geleverd ‘in karkas’ (volledig met been). Ons deskundig team beent het vlees nog manueel ter plaatse uit. Dankzij onze jarenlange ervaring en praktische expertise, kunnen wij u dan ook de hoogste kwaliteit van vlees bieden.
 
 
 
Rundsvlees
 
Wij kiezen steeds voor vlees van topkwaliteit, zoals het Belgisch Witblauw rundvlees. Dit herken je aan zijn malse textuur en mooie rode kleur. Strenge kwaliteitscontroles, traceerbaarheid doorheen de hele productieketen en vakmanschap zorgen ervoor dat Witblauw rundvlees van onberispelijke kwaliteit is. Dat kwaliteitsverschil proef je op je bord: heerlijk sappig vlees met weinig vet. Het Witblauw rund dankt zijn naam trouwens aan de haarkleur, die varieert tussen egaal wit en een blauwschijnend kleurpatroon. Hun herkenbaar silhouet – kleine kop, stevige billen – bezorgden hen de populaire bijnaam ‘dikbil’.
Rundvlees levert eiwitten met een hoge biologische kwaliteit. Het is een goede leverancier van B-vitaminen (B3, B6 en vooral B12) en in het bijzonder ook van de mineralen ijzer en zink. Deze mineralen worden uit vlees veel efficiënter opgenomen dan uit plantaardige voedingsmiddelen. Zoals bij elke vleessoort zijn er ook binnen het ruime assortiment van rundvlees stukken die mager, gemiddeld vet of vet zijn.

 

Varkenvlees

Het varkensvlees van vandaag is meestal afkomstig van jonge dieren die geslacht worden als ze ongeveer 6 maanden oud zijn en 100 kg wegen. Goed varkensvlees is blank tot roze van kleur, heeft een onderhuidse vetlaag, maar het vlees is niet vetdooraderd. Varkensvlees biedt net als rundvlees een hele waaier aan culinaire mogelijkheden en is geschikt voor zowel de dagelijkse keuken als voor feestbereidingen. De meest gekende stukken van het varken zijn het varkenshaasje, de varkenskotelet, de mignonnette, de spieringkotelet, het varkensgebraad en het varkensgehakt. Varkensvlees wordt nog vaak onterecht bestempeld als vet en calorierijk. Verschillende vleesstukken van het varken bevatten nochtans niet meer vet dan het vlees van andere dieren.
Wanneer je het vlees bovendien met de nodige aandacht bereidt, levert dit relatief weinig vet en calorieën terwijl het wel blijft zorgen voor eiwitten, B-vitaminen en mineralen.

 

Lamsvlees

Belgische kwaliteitslammeren worden al op zeer jonge leeftijd geselecteerd en krijgen een speciale oorring, die het dier vergezelt tot op het verkoopspunt.
Het keurmerk zelf wordt pas toegekend na de kwaliteitscontrole van het karkas.
Lamsvlees biedt vele culinaire mogelijkheden en is geschikt voor zowel de dagelijkse keuken als voor feestbereidingen. De meest gekende stukken lamsvlees zijn de lamsbout, de lamsfilet, de lamskotelet, de lamsragout, de lamskroontjes en het lamsgehakt. Lamsnavarin maak je van nek of schouder.
Lamsvlees draagt bij tot de inname van eiwitten van een goede biologische kwaliteit, van B-vitaminen (vooral vitamine B3 en B12) en van het mineraal zink. Zoals bij elke vleessoort zijn er ook binnen het assortiment van lamsvlees stukken die mager, gemiddeld vet of vet zijn.

 

Kalfsvlees

Kalfsvlees is afkomstig van het jonge rund. Door zijn jeugdige leeftijd en zijn speciale voeding is kalfsvlees mals, sappig en blank van kleur. Jonge dieren hebben relatief weinig bindweefsel, waardoor het vlees licht verteerbaar is.
Belgisch kalfsvlees staat garant voor een lekker en licht stukje vlees, dat bovendien streng gecontroleerd wordt.
Alle schakels in de keten verbinden zich ertoe de allerbeste kwaliteit te leveren en te voldoen aan een reeks bovenwettelijke normen. Kalfsvlees is doorgaans mager tot zeer mager vlees. Het is rijk aan eiwitten, die goed verteerbaar zijn en een hoge biologische kwaliteit hebben, en een goede leverancier van B-vitaminen (vooral van B3 en B12) en van selenium en zink.
 

 

 

 

Buitenlandse specialiteiten


 

Pata negra
Het Iberico varken komt uit Spanje dicht bij de Portugese grens. Daar liggen de uitgestrekte velden met eikenbomen, het geheim van de smaak van het Iberico vlees. Het Duroc-varken is door de combinatie van deze specifieke voeding, de diervriendelijke kweek en het hoge gehalte intramusculair vet een rasecht "culinair zwijn”.


 
Simmenthal
Het Simmentaler ras is een oud Zwitsers ras van bruin/wit gevlekte runderen met als voornaamste kenmerk de mooie vetbedekking. De Simmenhalers zijn runderen die opgroeien in de Zwitserse Alpen waar ze veel (berg)kruiden eten. De dieren hebben op hellingen gelopen wat een invloed heeft op de karakteristieke smaak en de mooie vetdooradering.
 
Ierse zesrib
De Ierse zesrib, einde van het lendenstuk, is een stuk vlees met pit. Het is vergelijkbaar met entrecote, maar meer dooraderd met vet. Ierland telt zo'n 6,7 miljoen runderen. Hun leefgebied kenmerkt zich door ruimte, rust, volop vers gras en, vanwege de afwezigheid van zware industrie, een schone lucht. De combinatie van vers gras en veel lichaamsbeweging, zorgt voor de verfijnde smaak van het Ierse rundvlees.
 
Dry aged Agnus
Gerijpt vlees, afkomstig van de Aberdeen Angus. Het vlees is donkerder van kleur, heeft meer smaak en is super mals … populair bij elke liefhebber van een lekkere steak!